SBS 2013

Moderator: Moderatorer - Randonneur

Daniel Ridings
HCK-medlem
Inlägg: 709
Registrerades: 10-03-22 07:54
Ort: Lindome
Kontakt:

SBS 2013

Inläggav Daniel Ridings » 13-08-17 20:47

Inte mycket att berätta för min del. Jag bestämde mig för DNF i Laholm. Det var inte regnet (600 km till Charlottenberg i juli hade mycket mer regn) eller den fysiska förmågan, utan den mentala.

Jag var helt enkelt inte motiverad och det berodde på ... min katt.

En halvdöd katt kom hem till mig för 3 år sedan. Jag vårdade honom tillbaka till hälsan och han, som är ovanligt för en katt, har ständigt visat sin tacksamhet för det ända sedan dess. Jag trodde han var en av årets sommarkatter när han kom, han var så medtagen och liten, 7-8 månader. Han var helt, helt förvildat. Bodde på en matta utanför dörren. Fräste och slog ut åt mig det först 3 månader när jag gick ut för att hämta posten eller tidningen. Öronen var så inflammerade att han inte kunde vända på huvudet och han blev aggressiv om man kom utanför hans synvinkel.

Efter 3 månader lovade veterinären att om jag bara fick dit honom, skulle de sköta resten. Jag lurade in honom en en kattbur och så var det "var så god". ... De trodde nog han var 7-8 år, inte månader. Han var en överlevare på sista vers.

Två år senare fick han en mycket, mycket sällsynt form av cancer (Merkel cell). Det är så sällsynt att ingen vågar ge prognoser. Det upptäcktes överhuvudtaget 2008 och det finns inte ett underlag för en bedömning. 3 försök att avlägsna tumören misslyckades. Den kom träget tillbaka, på samma plats. Tumören var på örat så sista möjliget var att avlägsna örat.

På torsdag, den dagen jag åkte till Frederikshavn, låg han på operationsbord. De tyckte de kände något i magen. De öppnade honom och fann en tumör på tarmen lika stor som en mandarin. Lång historia (inte alls säkert det var en metastas) ... men specialisten (det här ägde rum i Jönköping där västkusten onkolog finns) bedömde det som möjlig att ta bort, men om man inte gjorde det, så handlade det om några veckor. Tredje alternativet, att låta honom sova in, var jag inte inställd på ... ännu. Katten är en överlevare och det var inte dags.

Allt detta dagarna före SBS. SBS fick ingen plats i mina tankar.

Igår, fredag, kunde jag inte tänka på något annat. Jag tyckte varenda minut från Frederikshavn till Laholm var pest. Jag ville helt enkelt inte. Om inte viljan, den mentala biten, finns på plats, så kan du inte köra 1200 km med sömnbrist. De få timmarna jag hade kunnat sova, stördes av andra tankar.

Så jag tyckte det var viktigare att hoppa av och följe med till Jönköping för att hämta hem honom. Nu är han hemma, fastklistrad till mig. Jag är nöjd med mitt beslut. Jag ångrar inget och önskar alla framgång i sin fortsättning.

Lite antiklimax på årets förberedelser, men så här efteråt kan jag säga att jag åkte alla brevetlopp därför att jag ville det, inte för att jag behövde det för SBS, så jag är nöjd med året trots allt.

En ny insättning i erfarenhetsbanken. Den mentala biten väger nog tyngre än den fysiska.

Daniel
---
Motionslopp är för dem som vill låtsas att de tävlar, brevetlopp är för dem som vill låtsas att de inte gör det.

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Stefan Gunnarsson
HCK-medlem
Inlägg: 358
Registrerades: 07-09-12 20:46
Ort: Lindås
Kontakt:

Re: SBS 2013

Inläggav Stefan Gunnarsson » 13-08-18 20:57

Hej Daniel! Den mentala biten är allt fr att orka cykla 120 mil! Hoppas du får ihop den mentala biten nästa gång. Du har ju trots allt cyklat 100 mil. Skillnaden i mental uppladdning är inte stor.

Lycka till nästa gång.

:D Stefan
Med vänlig hälsning, Stefan Gunnarsson 0721508427 :D

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Thanos Pinakas
HCK-medlem
Inlägg: 50
Registrerades: 10-06-29 23:02
Ort: Lundby

Re: SBS 2013

Inläggav Thanos Pinakas » 13-08-20 17:43

Daniel, säsongen kan ju ändå räknas som ytterst lyckad kan jag tänka mig efter alla dina bedrifter :D
Vore kul att veta hur det gick för de andra HCK:are!
Greek Islands Cycling
greekislandscycling.wordpress.com

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Daniel Ridings
HCK-medlem
Inlägg: 709
Registrerades: 10-03-22 07:54
Ort: Lindome
Kontakt:

Re: SBS 2013

Inläggav Daniel Ridings » 13-08-20 19:40

Hej Thanos,

Jag fick sms från Åke igår. Om jag minns rätt, så kom han till Kristiansand runt 5 tiden på em. Han var nog lite trött, för att han skrev "Skien" och sedan rättade till det en halvtimme senare. Jag har inte hört från andra. Den sista biten var tufft. Åke skrev något om 6000 höjdmeter i Norge.

Det var tur att jag hoppade av. Min fru hade aldrig kunnat klara hemgången med katten. Tänk er själv. Han är fortfarande lite halvvild ... att klara av att stoppa en termometer upp i rumpan två gången om dagen, ensam. Han hade feber, tecken på en infektion. Han är hemma nu, minus vänsteröra och en tumör i magen som var lika stor en en mandarin. Usch vad mycket sömn jag förlorade med den bilden som gick runt i huvudet natten före start och natten efter första etappen.

Det mentala vad gäller cykling ... det klarar jag. Att cykla till Charlottenberg i regnet var nog tuffare än 100-milaren och var mer ansträngande än första dagen på SBS. Så det hade inte så mycket att göra med cykel ... jag tyckte bara att mina prioriteter låg någon annanstans.

Ett annat inskott i erfarenhetsbanken.
---
Motionslopp är för dem som vill låtsas att de tävlar, brevetlopp är för dem som vill låtsas att de inte gör det.

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Åke Haraldsson
HCK-medlem
Inlägg: 483
Registrerades: 08-06-19 18:18
Ort: Göteborg

Re: SBS 2013

Inläggav Åke Haraldsson » 13-08-21 21:34

Det är som Daniel skriver, klockan var strax efter halvfem och jag var mycket riktigt lite sliten när jag kom i mål, 120 mil och 10 000 hm mindre än två veckor efter super randonneén kändes till slut i benen.

SBS har samma förutsättningar som PBP, 120 mil med maxtid 90 timmar, med den skillnaden att man på SBS kan få en väska körd mellan de fasta övernattningsställena vilket gör att man duschar och byter om innan man får middag varje dag. Sedan får man sova i en säng följt av rena kläder och frukost buffé nästa morgon. Detta gör att de flesta hinner återhämta sig ganska bra innan det är dags för dryga 30 mil igen.

Det var 90 cyklister från 11 länder som startade. Vi var indelade i två grupper, röd och grön, eftersom vi var för många för att få plats vid samma övernattning.

Dag 1. Start i Fredrikshamn respektive Säby, ner genom Jylland, över till Själland, färja till Helsingborg och övernattning i Laholm och Mellbystrand. Totalt fyra färjor, 6-7 sekundmeter rakt i näsan i en ständig jakt på att hinna med nästa färja. Körde större delen av dagen med tre starka danska cyklister. "vi må köre staerkt till åårhus så vi hinner med färjen, sen blir det stille å rolig". Efter färjan lät det "om vi snitter femåtredve hinner vi med färjen femåhalltress fra Hundstedt", jag fattade inte mycket mer än att vi skulle cykla fort. Vi hann med alla färjorna och i Helsingborg hade vi vinden i ryggen så de sista milen till övernattningen gick lätt och fint. Undvek regnet med några minuter och fick dagens sista stämpel i Mellbystrand 20:30, danskarna skulle till Laholm och var nog där ungefär samma tid.

Dag 2. Regn. Tråkigt att ge sig iväg när det regnar men det var inget att be för, bara att åka. Körde en hel del ensam i början, kom efter någon timme i fatt mina danska kamrater och slog följe med dem igen. Danskarna hade en GPS men den hade lagt av och om jag förstod rätt så hade de haft en del navigeringsproblem. SBS genom Sverige går på för mig kända vägar så jag var mer än välkommen att lotsa dem genom dagen. Regnet slutade efter någon timme och det blev fint väder. Framåt eftermiddagen kom vi till Vårgårda där det kördes Velofondo. Vi fyra mötte en klunga mitt i Vårgårda som hade väldigt bråttom, såg en Hisingströja långt fram, kan ha varit Brännö Karlsson, svårt att se för de hade som sagt väldigt bråttom. I Uddevalla där jag skulle sova var jag kl 18:00, två timmar innan det serverades middag. Mitt ressällskap skulle övernatta i Färgelanda så jag skildes från dem en bit innan Uddevalla.

Dag 3. Mulet men inget regn till första stämpling i Ed. Träffade mina tre danskar som hastigast vid kontrollen. Körde just då i en ok grupp och eftersom jag visste att det skulle bli en lång och tuff dag och de tre danskarna inte direkt sparade på krutet så undvek jag att hänga på när dom åkte. Min grupp splittrades och jag körde med en tysk vid namn Peter och en dansk norrman som heter Jonny. Strax efter Ed, vid tio tiden började det att regna och det höll på i fyra timmar. Så dags var jag och Peter ensamma och framme i Sarpsborg. Timmen fram till färjan i Moss sken solen och vi började att torka i den kraftiga vinden. Vi stannade och tog av skoskydden i ett fåfängt försök att torka skorna, smörjde samtidigt min nu torra kedja. Det stoppet gjorde att vi missade färjan 16:30 med ca en minut och vi fick vänta en halvtimme på nästa. Inte så farligt kanske men just då kändes det onödigt och tråkigt.
10 mil kvar av etappen med en del kända backar och en ny bansträckning med det oroväckande namnet Vihnefjell, just det där med fjell känns inte så bra framåt kvällen i Norge efter 94 mil. Det var ett par tunga backar och jag led med dem som var långt efter mig och skulle behöva ta dem i mörker, för mellan uppförsbackarna var det lika brant nedför.
Kom till Skien strax efter 21:00 och åt så mycket lasagne så att jag mådde illa när jag gick och la mig.

Dag 4. När vi åt frukost kom siste man in till kontrollen, han hade kört hela natten utan sömn och var väl mer eller mindre tvungen att fortsätta direkt för att ha en chans att hinna till målet innan deadline vid midnatt.
Ulf Lindgren hade fått ett SMS som sa att det skulle var en backe i början och sedan flackt resten fram till mål. Jag var inställd på att dagens 23,5 milen skulle innehålla ca 3000 hm, tyvärr så var det jag som hade rätt.
Körde återigen med mina tre danska vänner men idag så var det verkligen "stille å rolig". Fick förutom halltress och föfra och bafra lära mig en del danska svordomar när det gnälldes över stela muskler.
16:36 klev jag av cykeln i Kristiansand. Fick en medalj och en Tuborg. Solen sken, mål fem var uppfyllt och livet kändes så där underbart och bekymmersfritt som det kan göra ibland.

Om jag räknar rätt så var vi 10 från Hck som startade och 7 som kom i mål, alla efter sina förutsättningar. Man skall heller inte förringa insatsen som de tre som bröt stod för. Kliver man av i Laholm efter första dagen som två gjorde har man kört längre än Vättern rundan och tar man tåget hem från Uddevalla för att det är kris på jobbet så har man ändå kört mer än två VR på raken, inte dåligt alls.

Åke

P.S. Här finns det en del mer eller mindre trötta ansikten.
http://www.superbrevetscandinavia.dk/si ... 01307.html

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Thanos Pinakas
HCK-medlem
Inlägg: 50
Registrerades: 10-06-29 23:02
Ort: Lundby

Re: SBS 2013

Inläggav Thanos Pinakas » 13-08-22 22:55

BRAVO! =D>
Tänkte på er när jag turistcyklade till Stockholm under fredag-söndag. Särskilt under stunderna jag höll på att glömma bort att 24 mil under ett dygn, inte alls är långt...
Åke, du får gärna dyka upp i nån söndagsrunda, är redan nyfiken att få veta dina kommande 5-mål :D
Förresten... BRAVO igen!
Greek Islands Cycling
greekislandscycling.wordpress.com

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Åke Haraldsson
HCK-medlem
Inlägg: 483
Registrerades: 08-06-19 18:18
Ort: Göteborg

Re: SBS 2013

Inläggav Åke Haraldsson » 13-10-01 13:36

Tredje dagen på årets SBS körde jag en del tillsammans med en kille från Stavangertrakten som heter Jonny.
Jonny hade stämt träff med en reporter och en fotograf från lokalblaskan i Stavanger som skulle göra ett reportage om loppet och Jonny.

Jag har fått en länk till reportaget av Jonny. Rubriken (eller vad det heter när den är placerad som den är, ni kommer att fatta vad jag menar) vill jag inte undanhålla någon, en bra sammanfattning av randonneurcykling?

http://bryneck.no/wp-content/uploads/20 ... S-2013.pdf

Åke

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Stefan Gunnarsson
HCK-medlem
Inlägg: 358
Registrerades: 07-09-12 20:46
Ort: Lindås
Kontakt:

Re: SBS 2013

Inläggav Stefan Gunnarsson » 13-10-18 21:27

Det var en härlig artikel. Äntligen en journalist som fattar vad detta går ut på.

:D Stefan
Med vänlig hälsning, Stefan Gunnarsson 0721508427 :D

Dela med dig på Facebook eller Twitter:Återgå till "Övriga Audax/Randonneurlopp"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster