Super randonneé i Norge.

Moderator: Moderatorer - Randonneur

Åke Haraldsson
HCK-medlem
Inlägg: 483
Registrerades: 08-06-19 18:18
Ort: Göteborg

Super randonneé i Norge.

Inläggav Åke Haraldsson » 13-08-01 12:25

Audax clubs nordiques har försökt att få fram en så kallad super randonneé någonstans i Norden och det enda stället där det finns vägar samtidigt som det är tillräckligt kuperat är så klart i Norge.
En super randonneé innebär att det skall vara minst 60 mil och banprofilen skall ge minst 10 000 höjdmeter. Skulle banan bli 65 mil så får man alltså plussa på lite höjdmeter för att få rätt profil.

Jens hos randonneurs Norge har lagt en bana runt Sognefjorden som förmodligen är tillräckligt kuperad. Banan är godkänd av ACP i Frankrike men inte verifierad eftersom ingen ännu har kört den och man därför inte vet exakt hur många meter klättring det blir. Daniel Ridings har hjälpt mig med en fil (http://ridewithgps.com/routes/2963165) och den säger 17 300 h/m, Jens som har stämt av banan med Statens kartverk tror att det blir ca 12 000 h/m.

Banan är "intressant", speciellt sträckan upp till Juvasshyttan efter ca 24 mil, ca 570 möh där backen börjar och 1836 möh 14 km senare, dessutom är det grusväg upp. Kan bli svettigt, eller väldigt kallt. Enligt Jens bör man inte köra rundan senare är första veckan i augusti, risken för snö är för stor om man åker senare.

Hur som helst så åker jag och Christian till Norge på lördag för att tidigt söndag morgon göra ett försök att hinna runt Sognefjorden på de 50 timmarna som är maxtiden. Sträckan upp till Juvasshyttan gör att både jag och Christian väljer att köra MTB, har en del huvudbry om hur grova/klena däck man skall ha.

Spännande skall det bli och jag är lite uppspelt över utmaningen och de fina vyerna som jag förväntar mig att det är runt en Norsk fjord. Rundan är mitt fjärde mål för året och med lite flyt kommer det att stå 3-1 till mig på tisdag morgon.

Åke

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Stefan Gunnarsson
HCK-medlem
Inlägg: 358
Registrerades: 07-09-12 20:46
Ort: Lindås
Kontakt:

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Stefan Gunnarsson » 13-08-02 22:08

Lycka till både Åke och Christian! Kanske skall ni ta med dubbdäcken när ni ändå är på G :D .

Det skall bli spännande att höra om äventyret.

:D Stefan
Med vänlig hälsning, Stefan Gunnarsson 0721508427 :D

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Thanos Pinakas
HCK-medlem
Inlägg: 50
Registrerades: 10-06-29 23:02
Ort: Lundby

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Thanos Pinakas » 13-08-04 19:00

12 500 höjdmeter, 60 mil, mtb, grusvägar, fjord, otestad bana... det här låter verkligen som ett genuint randonneur-äventyr. Superspännande att läsa, svårt föreställa sig att själv verkställa :D
Lycka till!
Greek Islands Cycling
greekislandscycling.wordpress.com

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Åke Haraldsson
HCK-medlem
Inlägg: 483
Registrerades: 08-06-19 18:18
Ort: Göteborg

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Åke Haraldsson » 13-08-07 13:55

Nu är jag hemma igen, några erfarenheter rikare, några kalorier fattigare.

Fantastiskt vackert på många ställen med berg som stupar brant ned i Sognefjorden, månlandskap uppe på de höga topparna en bra bit ovanför trädgränsen.

Just nu är jag lite trött men jag eller Christian kommer att skriva en lite utförligare berättelse senare när allt fått sjunka in.

Lite fakta;
610 km
10588 hm
41:20 min

Åke

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Aina Illiano
HCK-medlem
Inlägg: 497
Registrerades: 09-04-05 22:41
Ort: Odinsgatan, Göteborg

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Aina Illiano » 13-08-07 17:42

Grymt bra jobbat. Själv har jag varit i Juvasshytta för slalomträning o vandring. Bilen fick jobba hårt för att klättra upp o ner varje dag så jag är djupt imponerad över er bedrift

=D> =D> =D> =D> =D>
Pain is temporary, pride is forever - NYC marathon 2010

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Mikael Carlsson
HCK-medlem
Inlägg: 106
Registrerades: 07-06-05 23:27
Kontakt:

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Mikael Carlsson » 13-08-09 19:53

Bra jobbat och Stort Grattis !!!
mvh
mc

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Åke Haraldsson
HCK-medlem
Inlägg: 483
Registrerades: 08-06-19 18:18
Ort: Göteborg

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Åke Haraldsson » 13-08-10 21:22

Nu har jag skrivit en liten berättelse, läs om du orkar.

Söndag morgon klockan är 02:45 och det är dags att gå upp. Ute är det fortfarande mörkt och det blåser ganska hårt. Det är inte varmt men heller inte kallt, långa ärmar och reflexväst. Efter frukost och lite sista pill med utrustningen ger jag och Christian oss iväg, klockan har nu hunnit bli 03:45. Jag är lite spänd över hur detta kommer att bli, hur kuperat är det, och hur långsamt kommer det att gå i backarna.

Första etappen till stämplingen i Vagnsnes innehåller en del ”små backar” på några hundra meter och en lite rejälare topp på ca 1000 meter. Strax efter 05:00 börjar stigningen upp till toppen. I Norge är det inte som på Mallorca att det står hur lång backen är och hur många procent det är i lutning men jag skulle gissa på att det är 5-6 procent. Jag och Christian tar var sitt tempo upp och efter ungefär en timme är vi uppe och vi sammanstålar igen. Efter att ha varit uppe mellan 900 och 1000 meter en stund får vi en fin nedförsbacke till ett samhälle som heter Vik som ligger vackert vid Sognefjorden, härifrån är det ca en mil till Vagnsnes där vi skall åka färja till andra sidan fjorden, en tur på ca 15 minuter. 7:35 får vi en stämpel på färjan.
Vägen går sedan efter fjorden. Vi håller oss mest utefter vattnet, det finns en och annan liten knöl men det är ganska händelsefattigt. Vädret är ok, inget regn, lite vind men inte särskilt varmt, gränsfall om man skall ha armvärmare på. Vi stämplar i Gaupne efter 155 km, 10:30 och forsätter mot Skjolden som ligger längst in i fjorden. Efter Skjolden är det relativt flackt några km sedan börjar allvaret. Strax innan backen börjar stannar vi för att köpa nya batterier till Christians baklampor. Kort därefter, ca 18 mil sedan starten står det två varningsskyltar, kurvig väg och 8 % lutning. Samtidigt som jag konstaterar att klockan är 12:12 och att vi så här långt plockat ungefär 2100 hm tittar solen fram och det blir varmt. Det stiger rejält uppför, svetten rinner i anskiktet och jag får ta i ordentligt.

Jag hade från början fått veta att det skulle vara grusväg upp till Juvasshytta men fick av den Norske banläggaren informationen att det är asfalt hela vägen upp vilket gjorde att jag bytte från MTB till racer. Ett bra byte sånär som på den lilla detaljen att det är tyngre utväxling på racern. Christian som inte är lika lätt att lura har hållit sig till planen och sin MTB, något tyngre cykel men fler växel alternativ.

Min tyngre utväxling gör att jag blir tvingad att hålla ett högre tempo uppför så jag och Christian tar återigen varsitt tempo upp, vi bestämmer dock att vi skall äta lunch på toppen. Strax efter 13:00 är jag uppe på 900 m där det ligger ett hotell med restaurang, det är en bit kvar upp och jag blir osäker på om det är här vi skall äta. När Christian ansluter så konstarerar vi att även om det inte är här vi planerat lunch så är det dags för mat. Under lunchen säger Christian att han inte är lika noga som jag är att klara sig runt på 50 timmar och att han kommer att köra lite lugnare i fortsättningen. Jag tänker hålla mig till planen och fortsätter ensam vidare mot toppen.
1436 m visade min GPS innan det planade ut. På den här höjden ligger det snö i slänterna och det är inte lika varmt längre, det blåser kallt och det är totalt sett ganska bistert. Några rejäla utförslöpor följda av tunga stigningar innan det slutligen går utför på andra sidan.

Efter 24 mil så är jag nere på ca 600 meters höjd. Om jag minns rätt så hade jag nu klättrat 3900 hm och det är dags att svänga höger upp mot Juvasshytta. Här är det brant och jag funderat allvarligt på om detta kommer att gå, det är runt 10 % lutning och det är 15 km upp. Kör en liten bit innan jag stannar och plockar av väskan och gömmer den under ett träd. Skall samma väg ner och jag tänker inte släpa upp ett enda onödigt gram. Fortsätter uppåt i en backe som aldrig tar slut, den planar ut lite på ett par ställen men belöningen för det är att det strax är ännu brantare. 39-27 har räckt bra på Mallis men på Juvasshytta är det för tungt och jag tvingas att gå i de värsta partierna.
Trägen vinner och 18:45 får jag min stämpel på hotellet. Jag har nu lyckats att köra 10 mil på 8 timmar och 15 minuter, det går inte fort i Norge.
4 plusgrader och regn gör att det bara är halvmysigt att åka tillbaka ner. Ca 19:40 på 800 meters höjd någonting möter jag Christian. Han har 1000 hm kvar till toppen och jag rekommenderar honom att inte åka upp om han ändå inte tänker hålla tidsmålet. Randonneur enveten som han är så fortsätter han så klart.

Åter vid stora vägen dricker jag först en kopp kaffe och äter sedan en sen middag på en mack i Lom. Funderar på om jag skall fortsätta genom natten men när jag ser en skylt om ”ledige hytter” så stannar jag för natten strax före 22:00. Försöker förklara för uthyrarna vad jag håller på med, lyckas nog med vad, men osäker på om de fattade varför. Duschar och kryper ned i sängen.

02:45 var ju en bra tid så varför ändra på ett vinnande koncept. I med ett par mackor jag fått av uthyrarna och 03:11 var jag på väg igen. Skulle cykla en liten bit sedan svänga höger mot Lemonsjön och Beitostölen. Här skulle det var en ”fet backe” hade paret som stod för nattlogin sagt och det var det, 8 % stod det på varningsskylten och detta pågick en bra stund.
04:48 var jag vid Lemonsjön som är nästa kontroll efter 33 mil och det har nu gått rejält uppför i nästan 1,5 timme. Efter Lemonsjön är det blandat med uppför och nedförsbackar i några mil innan det börjar stiga på allvar igen. Valdresflye 1389 möh står det på en skylt och jag antar att jag nu har en nedförsbacke framför mig. På den här toppen är det tät dimma och inte många plusgrader, jag har på vägen upp plockat på mig nästan alla mina kläder och både mössa och långvantar.

08:12 stämplar jag i Beitostölen efter 399 km. Härifrån går det svagt utför innan jag skall svänga höger någon mil innan Fagernes för att så småningom komma in på E 16. Banan går på en liten väg i stort sett parallellt med E 16 fast på den norra sidan om en sjö som heter Vagnsmjöse. Jättefin natur men med två gruspartier om totalt ca 20 km. Ok att åka på när det är torrt som det var när jag passerade men inte lika kul om det regnar.

Efter 45 mil kommer jag fram till E 16 i en ort som heter Öye. Det har varit blandad kompott vad gäller upp och nedförsbackar sedan jag svängde efter Beitosölen men nu bär det i väg uppåt mot Tyinkrysset och Filefjell. Vid 12:30 äter jag lunch på en vägkrog och stretar sedan vidare i den nu ganska tråkiga motvinden på 1000 meters höjd. Efter någon mil börjar en lång nedförsbacke. Det är skönt men samtidigt så vet jag att jag skall upp på 1400 meter ytterligare en gång så för varje meter utför måste jag klättra motsvarande uppför.

15:34 stämplar jag i Lerdalsöyri efter 525 km och jag är nu nere på havsnivå. Ut ur samhället följer jag skyltarna mot Aurlandsfjellet, åh så roligt det skall bli. Här nere vid fjorden är det sommar och varmt. Svetten lackar när jag tar serpentin efter serpentin uppför. Förväntar mig att benen skall protestera på allvar och jag är beredd på att eventuellt behöva gå lite grand igen men det funkar bra, får till och med applåder av turister i husbilar på väg upp. När jag efter ca två timmar är uppe på toppen är det inte längre lika somrigt, det är kallt, det blåser motvind så att regnet, som känns som småspik, kommer på tvären. Man håller sig nu uppe på 1300-1400 möh en stund innan det blir den lång och kall resa ner till Aurland.
Jag hade inte mycket packning med mig, inte mycket att släpa på uppför. Nackdelen är att det kan bli kallt utför och när jag kom ned till Aurland vid fjorden så frös jag så att jag skakade. Stannade vid en affär och köpte kaffe samtidigt som jag ringde till Gudvangen där bilen står och kollar om de har någon hytte ledig till mig, jag bedömer att kan hinna sista bussen mellan Flåm och Gudvangen 22:15. De säger att det finns en ledig hytte samtidigt som de frågar var jag är någonstans. När jag säger var jag är så får jag svaret att ”då går det inte eftersom tunneln är stängd”. Det har under dagen varit en lastbils brand inne i tunneln mellan Flåm och Gudvangen så enda vägen är att åka färja runt, sista färjan har dock redan gått. Annika hjälpte mig hemifrån så att jag fick sista lediga rummet i Flåm, men några torra kläder kunde hon inte trolla fram.

Passerade Flåm på väg mot Vatnahalsen och målet 18 km bort. Det regnar nu kraftigt och när asfalten tar slut efter ca 5 km så längtar jag efter min MTB. Det går kraftigt uppåt på den allt sämre grusvägen. Min GPS visar att jag är på rätt väg och ett par ryttare som jag passerade bekräftar att jag är på väg mot Vatnahalsen, själv är jag skeptisk men fortsätter. Vägen är nu inte mycket mer än en traktorstig och när GPS spåret tar slut vid något som med lite god vilja kan kallas vändplan så tycker jag att jag är framme, 21:05 och 564 möh. Jag har nu kört 61 mil, klättrat 10588 meter och hållit på i 41 timmar och 20 minuter. Här finns verkligen inte någonting förutom en skylt som säger att man inte får fortsätta utan tillstånd från Banverket eller vad det nu kan heta i Norge, på andra sidan stolpen står det att här slutar Rallarstigen. Tar fram telefonen för att dokumentera så gott det går men den går inte att få igång, den blöta skärmen gillar inte mina försök att trycka in pin koden.

Känner mig lite stressad eftersom receptionen i Flåm stänger 22:00 och jag inte kan ringa och meddela att jag kan bli någon minut sen, men det är nedför och jag står på lite hårdare än rekommenderat och 21:45 står jag utanför vandrarhemmet, genomblöt och ganska smutsig.

8:00 nästa morgon drar jag på mig mina fuktiga och inte helt luktfria kläder för att sätta mig på färjan till Gudvangen och bilen med mina torra och rena kläder. Vid 14:00 var jag tillbaka i Flåm och ytterligare någon timme senare kom Christian och vi kunde börja resan hemåt.

Jag är mycket nöjd. Har varit med om ett spännande äventyr och en utmaning som jag på förhand inte visste om jag skulle klara. Jag kan rekommendera turen men bara om man känner sig i bra form.
Mål fyra avklarat.

Åke

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Thanos Pinakas
HCK-medlem
Inlägg: 50
Registrerades: 10-06-29 23:02
Ort: Lundby

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Thanos Pinakas » 13-08-11 00:23

Ett riktigt epos =D>
Tar gärna en titt på super randoneé-medaljen när du tilldelas den Åke, är nyfiken om den är värt besväret :D
Senast redigerad av Thanos Pinakas 13-08-11 23:14, redigerad totalt 1 gång.
Greek Islands Cycling
greekislandscycling.wordpress.com

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Lars Björkman
HCK-medlem
Inlägg: 200
Registrerades: 08-09-27 22:14
Ort: Stenungsund

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Lars Björkman » 13-08-11 09:47

- Fin redogörelse. Starkt jobbat och grattis till en grym prestation (även Christian's). Förstår att 39/27 inte var planerat från början när backarna lutar >10% =D>
"Jag äter hellre själv än ser mina barn svälta"

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Åke Haraldsson
HCK-medlem
Inlägg: 483
Registrerades: 08-06-19 18:18
Ort: Göteborg

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Åke Haraldsson » 13-12-30 00:03

Reglerna för en Super Randonneé skiljer sig något från ett vanligt Brevet lopp. Man skall bla använda ett särskilt rapportkort och man skall ha ett "framemumber" på sin cykel. Resan dokumenteras sedan genom att man på förutbestämda platser fotograferar sin cykel tillsammans med ett kännetecken, tex en vägskylt.

Jag körde Sognefjordenrunt på arrangörens instruktioner och dokumenterade rundan med hjälp av ett vanligt gult stämpelkort som jag fått på posten av Jens som är kontaktperson, ovetandes om de annorlunda regler som gäller.

På grund av att banan inte var riktigt godkänd med "fotoplatser" och att jag inte har använt rätt formalia för att dokumentera turen så har man från ACP:s sida haft svårt att godkänna mig. Man har inte misstrott min cykling men varit tydlig med att samma regler skall gälla oavsett var i världen man kör en SR.

Det har skickats en del mail mellan Sverige, Norge och Frankrike. Från Nordisk sida har man bett om ett undantag eftersom cyklisten, dvs jag, inte har gjort något fel utan kört efter instruktion och nu får lida för en arrangörsmiss och från Frankrikes sida han man brottas med sympati och en stark vilja att upprätthålla regler.

Idag, nästan fem månader efter det att jag var i Norge och cyklade kom det äntligen ett mail från Sophie som är kontaktperson hos ACP, där hon skriver att både jag och Jotenheimen SR är godkända.

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... _web#gid=0

http://www.audax-club-parisien.com/FR/i ... owpage=426

Jag uppfyller nu samtliga krav för att kunna ansöka om att få den efterlängtade Brevet 10 000 medaljen. Medaljen har inte funnits så många år så man har endast delat ut fjorton stycken totalt i världen.

Åke

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Aina Illiano
HCK-medlem
Inlägg: 497
Registrerades: 09-04-05 22:41
Ort: Odinsgatan, Göteborg

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Aina Illiano » 13-12-30 00:37

Åke,

Vilken fantastisk nyhet och viljen härlig födelsedagspresent till dig. Känns otroligt att HCK får ta del av din framgång.

Stort grattis Åke och jag är verkligen innerligt glad för din skull. =D> =D> =D>

Säg till när du får medaljen så kanske vi kan ha en liten sammankomst i lokalen så att vi alla får se den :D

Stora kramar

Aina
Pain is temporary, pride is forever - NYC marathon 2010

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Daniel Ridings
HCK-medlem
Inlägg: 707
Registrerades: 10-03-22 07:54
Ort: Lindome
Kontakt:

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Daniel Ridings » 13-12-30 12:53

Vad skönt att allt det formella föll på plats, Åke. Grattis! Vad blir för mål 2014 då? :-)

Daniel
---
Motionslopp är för dem som vill låtsas att de tävlar, brevetlopp är för dem som vill låtsas att de inte gör det.

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Jonas Birgersson
HCK Motion Ledare
Inlägg: 257
Registrerades: 06-06-09 17:43
Ort: Utby

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Jonas Birgersson » 13-12-30 12:55

Fantastisk kul! Grattis! Mäkta imponerad av dina bedrifter på vägarna =D>

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Mikael Carlsson
HCK-medlem
Inlägg: 106
Registrerades: 07-06-05 23:27
Kontakt:

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Mikael Carlsson » 13-12-30 13:48

Det är klart att en gammal åkare ska bli HCKs första SRgubbe. JätteGrattis! Vi är alla mycket stolta.
mc

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Peder Blomgren
HCK-medlem
Inlägg: 126
Registrerades: 10-10-19 22:50
Ort: Onsala

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Peder Blomgren » 13-12-30 16:02

Grymt imponerande - stoooort grattis!!

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Bo Rosenquist
HCK Motion Ledare
Inlägg: 113
Registrerades: 10-08-17 18:35
Ort: Olofstorp

Re: Super randonneé i Norge.

Inläggav Bo Rosenquist » 13-12-30 19:19

Jag faller in i gratulationskören.
Imponerande cykling Åke och grattis till superrandonneurutmärkelsen.

Dela med dig på Facebook eller Twitter:Återgå till "Övriga Audax/Randonneurlopp"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster