100 milare från Nässjö med Jan-Erik Jensen

Moderator: Moderatorer - Randonneur

Användarvisningsbild
Stefan Gunnarsson
HCK-medlem
Inlägg: 358
Registrerades: 07-09-12 20:46
Ort: Lindås
Kontakt:

100 milare från Nässjö med Jan-Erik Jensen

Inläggav Stefan Gunnarsson » 13-05-14 21:05

Årets första Randonnelopp om 100 mil i Sverige arrangerades av Jan-Erik Jensen i Fredriksdal (Nässjö).
På startlinjen stod Jan-Erik, Niklas Wennberg och jag. Delsträcka 1 gick från Fredriksdal - Gränna - Tranås – Eksjö - Vimmerby - Västervik - Oskarshamn med avslut i Kalmar. En total sträcka om 41 mil. En fin dag med mycket sol, lite regn, fantastiska Vitsippor.

Delsträcka 2 började i Kalmar - Ölands södra udde (långe Jan) - Ölands Norra udde (långe Erik) - Kalmar. Solig cykling i sida motvind som var måttlig fram till Öland Norra udde. De sista 10 milen ökade dock vinden rejält pga havsbrisen. En total sträcka om 33 mil.

Delsträcka 3 gick från Kalmar till Tingsryd - Växjö - Alvesta - Sävsjö - Fredriksdal. Totalt 26 mil.
Starten skedde 9/5 kl 06.00 och målgång 11/5 kl 18.00.


Delsträcka 1 – Fredriksdal – Gränna – Eksjö – Gunnebo - Kalmar

Åke Haraldsson skulle köra 100 mil från Nässjö och försökte redan i Februari locka mig till denna cykling. Formen var dock inte på topp då men blev bättre under det fortsatta tränandet i kylan. Efter en 20 och 30 milare berättade Åke att tanken var att dela 100 milaren i tre etapper med övernattning i Kalmar. Detta var ett idealiskt upplägg för mig som har en son som studerar i Kalmar. Adam hade dessutom ett ledigt rum och säng att erbjuda.

Till start kom Niklas Wennberg (Fredrikshof), Jan-Erik Jensen (Långdistans Småland) och jag (Stefan Gunnarsson Hisingens CK). Tyvärr kunde Åke inte cykla pga en lättare skada i ett lår.
Starten gick torsdagen den 9/5 klockan 06.00 från Jan-Eriks hem i Fredriksdal som ligger några kilometer väster om Nässjö. Vi cyklade norrut mot Gränna vid Vättern. Fredriksdal ligger på ca 350 meter över havet så vi rullade utör backarna norrut på småvägar i ett böljande landskap med många fina sjöar och massor av vitsippor. Det var ganska backigt. Ca 2 mil innan Gränna kom vi ut på den vägen där Vättern Rundan körs. Vi konstaterade att Vätternrundan är en platt tillställning i jämförelse med de backar vi brukar få ta oss uppför under våra Randonné lopp. Lite innan 9 var vi framme i Gränna. Niklas berättade då att hans ena hälsena ömmade och han skulle för första gången i karriären bryta ett lopp.

Efter en fika med utsikt över Visingsö fortsatte Jan-Erik och jag österut mot Tranås. Vi körde Smålandsvägen som är en lite större väg med förhållandevis lite backar. På denna väg såg vi som man bör en och annan Trana som spatserade runt i våtmarker vi passerade. Efter fyra mil var vi framme i Tranås där vi stämplade i en bensinstation som låg alldeles efter centrum. Vi bytte åter kurs och körde söderut ut ur Tranås och passerade då badmintonhallen där mina pojkar spelat många gånger. Efter att vi passerat hallen var vi ute i okänd terräng för mig. Det var små vägar med många motlut. Solen började skina och vitsipporna lyste mot oss i alla skogsbackar. I Eksjö handlade vi lite mat i Lidl och försökte stämpla men vi fick snällt skriva på varandras kort eftersom den servicen inte ingick men maten var dock billig. Färden fortsatte via Vimerby till Mariannelund. Nu var vi i Emil i Lönnabergas trakter som blandades med lite Bullerby skyltar också. I Mariannelund åt vi en sen lunch vid ca 14. En fin kebabrulle. Vi hade då avverkat ca 20 mil av totalt 41 som skulle cyklas dag 1. Efter lunch tog vi oss på ett ganska lätt cyklat parti på väg 40 ner till E22 mot Västervik. Vi cyklade till Gunnebo, alldeles utanför Västervik, och stämplade i ett gatukök efter 25.6 mil. Efter en del diskussioner med lokalbefolkningen som åt middag i Gunnebo forsatte vi söderut på E22 mot Kalmar. Efter ca en mil tog vi av mot Hjorted på småvägar och forstatte vidare till Kristdala. Underbara fina småvägar med ännu mer vackar småländska sjöar och mera vitsippor. Det var dock rejält med backar och energin i min kropp började långsamt sina. Ungefär vid Oskarshamn tog vi oss ut på E22an igen och fortsatte söderut i ganska högt tempo i förhållande till våra krafter. Vi drog i mörkret ca 5 minuter var. Det var lite bilar på denna vajerväg och de allra flesta tog stor hänsyn till oss. En buss passerade dock med ca 1 dm marginal vilket inte var så uppskattat av oss båda. Med ca två mil kvar orkade jag inte dra längre. Då vaknade Jan-Erik riktigt till och drog oss ända in till Kalmar. Väl inne i Kalmar skiljdes vi åt. Jan-Erik åkte till vandrarhemmet Svanen och jag åkte till Adams lägenhet i Oxhagen. Adam tog emot en mycket trött pappa klockan 23.30 som bara duschade, applicerade Assos salva på tillämpligt ställe och somnade därefter som sten efter 41 avverkade mil i rejäla backar. Under dagen hade jag förbrukat ca 7500 kcal vilket jag tror är ett rekord på en dag. Jag kunde dock inte äta något sen middag pga ett lätt illamående efter dagens energiurladdning. Jan-Eriks fru Pernille hade kört ner en dropp bag med nattutrustning och ombyte.

Delsträcka 2 - Kalmar – Ölands Södra Udde – Ölands Norra Udde - Kalmar

Nästa morgon gick reveljen klockan 04.30. Efter en bra frukost som Adam fixat cyklade jag ner till vandrarhemmet Svanen och träffade där Jan-Erik. Vi styrde kosan mot Ölandsbron klockan 06.00. Det var i stort sett inga bilar på bron i riktning mot Öland och vi låg på för att komma över bron. Väl i Färjestaden styrde vi söderut mot Ölands Södra udde. Normalt blåser det kraftigt från söder på Öland så detta brukar vara en tuff cykling enligt Jan-Erik. Denna dag kom vinden från sydost och var ganska svag men ändå sidamot. Öland är platt. Ner till udden cyklade vi bara upp för en enda backe. Efter gårdagens eneriurladdning kändes dock denna backe mycket jobbig att bestiga. Alldeles efter Mörbylånga kom det ut en Hare på vägen och sprang rakt mot mig som låg först. Jag tvärbrommsade och lyckades undvika att köra över Haren med ca 5 cm marginal. Efter lite mer än två timmar var vi framme vid Ottenby och cyklade de sista kilometrarna på den smala vägen ut till fyren Långe Jan. Väl framme cyklade vi runt fyren, parkerade och åt en andra frukost. Hela området kryllade av fågelskådare. 300 klubben var där, dvs sådana som har sett mer än 300 olika fågelarter. De är minst liga nördiga som vi långdistanscyklister. En dam med tubkikare vände sig om med kikare och stativ och höll på att golva Jan-Erik som kom undan med blotta förskräckelsen. Hon uppmärksammade inte heller vad hon hade gjort utan skulle ställa upp kikaren för att titta på någon rar fågel. Vi Långe Jan träffade vi Jerker Nilsson som var en entusiastisk arrangör av ett cykellopp i Färjestaden. Han skulle prompt ha med oss till detta lopp.

Bild

Ölands Södra Udde - Stefan och Jan-Erik

Vi forstatte nu norrut på Ölands östkust mot Ölands norra udde. Även östra Öland är platt som en pannkaka. Södra Öland består ju av alvaret dvs mark som bara har en lättare vegetation av gräs och mindre buskar. Vinden var nu nord ostlig dvs sida mot igen men ändå ganska måttlig. Alldeles efter avtagsvägen mot Färjestaden från Östra Öland kom vi fram till Gårdby där det finns en fantastikt fin lanthandel med kaffe och lite turistaffärer. Här åt vi hemlagade smörgås med hemgjord pannbiff, hemgjord energibar mm. Himla gott. Solen sken och det var ganska varmt så vi tog av de långa benen och långa ärmarna. Vi forstatte norrut. Ungefär mitt på Öland finns lite skog som läade sidamotvinden. Ytterligare norrut breder slättlandet ut sig. När det är ca 3 mil kvar till norra udden går den östra vägen ihop med den enda väg som finns till norra Öland. Här ökade biltrafiken något. Många turister passerade oss på väg till olika turistshoppingar mm på norra Öland. Vi kom fram till Byxelkrok på eftermiddag och åt en härlig korv i solen med utsikt över havet. Därefter avverkades de sista kilometrarna till Ölands Norra udde och långe Erik. På stämpelkortet skulle man skriva fyrens namn vilket man också skulle göra vid Ölands södra udde. Detta ledde till att det nu stod Jan-Erik på kortet vilket Jan-Erik påpekade för en något trött Stefan.

Bild

Ölands Norra Udde - Långe Erik

Vi cyklade sedan runt norra udden och fokuserade på att ta oss ner till Färjestaden som låg 11 mil bort. När vi nu cyklade nära Ölands västkust mötte vi den ganska kraftiga sjöbrisen , som bildades pga den varma ön och det kalla vattnet, som var sydlig. Slut på sidamotvinden. Nu var det bara mot. På vägen söderut blev vi ständigt omkörda av Porschar. Troligen hade Porscheklubben möte på Norra Öland denna dag. Vi växeldrog i motvinden ner till Färjestaden där Pernille hämtade upp oss ca 19.30 och körde oss över bron.

Väl framme i Kalmar igen cyklade jag till Oxhagen där Adam och hans flickvän Linnea bjöd på en fantastisk middag, kalla öl och många trevliga historier om studenlivet i Kalmar. Jag somnade ca 23 medan Adam och Linnea diskade och försvann hem till Linnea.

Delsträcka 3 - Kalmar – Tingsryd – Alvesta - Fredriksdal

Nästa morgon möttes vi åter vid Svanen klockan 06.00. Efter lite felkörningar tog vi oss söderut från Kalmar mot Tingsryd. Morgonen var sval. Efterhand blev det dock kallare ju längre vi kom in i djupa Småland i en ganska kraftig motvind. Ju närmare Tingsryd vi kom desto fler folkrace bilar möte vi. Luften doftade metanol. Väl framme i Tingsryd passerade vi en motorstadio där man hade tävlingar. Efter att vi nästan passerat Tingsryd stämplade vi i en Preemtapp där vi också åt en härlig mosbricka med Fanta och Te. Vi fick en väldigt trevlig support av personalen som servade oss. Nu hade ca 85 mil avverkats. Bara 15 kvar. Från Tingsryd fortsatte vi norrut på småvägar som gick utmed den stora sjön Åsnen. Återigen i ett vitsippslandskap. Det växte till och med vitsippor i hagarna vilket jag knappt sett förut. Utav misstag cyklade vi ända in i Växjö. Tanken var att vi skulle tagit en mindre väg till Alvesta västerut innan vi kom fram till Växjö. Vi fick därför cykla på den större vägen 25 från Växjö till Alvesta ca 2 mil. Väl framme i Alvesta hade vi avverkat lite mer än 90 mil. Från Alvesta gick vägen till Sävsjö på små fina vägar med fina pitoreska byar med ljugarbänkar med några byorginal på. Jan-Erik ledde oss sedan hem de sista 3 milen på små smal backiga vägar upp till Fredriksdal med sina 350 höjdmeter. Med ca 3 km var spurtade Jan-Erik upp för en backa och roppade det var den sista backen. Lite lamt försökte jag hänga på men lyckades inget vidare. Det kändes helt fantastikst att efter 100.5 mil få bromsa in utanför Jan-Eriks hem och sätta sig på trappan och bli fotograferad.

Bild

I Fredriksdal efter genomfört lopp

Detta vare en härlig lopp som kördes för första gången. Nästa år går detta lopp vid samma tidpunkt med möjlighet att cykla både 100 mil och 120 mil. Det var ingen trängsel på startlinjen så alla är välkomna nästa år hälsar Jan-Erik.

Efter målgång hämtades jag av Emil som är kompis med min son Axel. Vi åt en härlig kina buffe i Jönköping innan han körde hem mig.
Med vänlig hälsning, Stefan Gunnarsson 0721508427 :D

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Daniel Ridings
HCK-medlem
Inlägg: 709
Registrerades: 10-03-22 07:54
Ort: Lindome
Kontakt:

Re: 100 milare från Nässjö med Jan-Erik Jensen

Inläggav Daniel Ridings » 13-05-17 21:33

Jag önskar att vi hade en sida med sådana här fina berättelser samlade. Jag hittade gamla länkar till Christians och några till. Jag går gärna in och läser om dem och då skulle det vara lättare att hitta om de var samlade.

Nu vill jag köra detta nästa år :-)

Daniel
---
Motionslopp är för dem som vill låtsas att de tävlar, brevetlopp är för dem som vill låtsas att de inte gör det.

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Stefan Gunnarsson
HCK-medlem
Inlägg: 358
Registrerades: 07-09-12 20:46
Ort: Lindås
Kontakt:

Re: 100 milare från Nässjö med Jan-Erik Jensen

Inläggav Stefan Gunnarsson » 13-05-18 20:45

Kul Daniel. Jan-Erik tar emot dig med öppen famn.

Låt oss hoppas vi blir lite fler nästa år. Vi får lobba för loppet.

:D Stefan
Med vänlig hälsning, Stefan Gunnarsson 0721508427 :D

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Martin Bergström
HCK-medlem
Inlägg: 126
Registrerades: 13-03-18 20:24

Re: 100 milare från Nässjö med Jan-Erik Jensen

Inläggav Martin Bergström » 13-05-19 15:49

Stefan,
Imponerande- jag är bara nybörjare än, men jag tycker att de tre lopp jag nu kört har varit fantastiskt roliga!
Det blir mer!

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Användarvisningsbild
Stefan Gunnarsson
HCK-medlem
Inlägg: 358
Registrerades: 07-09-12 20:46
Ort: Lindås
Kontakt:

Re: 100 milare från Nässjö med Jan-Erik Jensen

Inläggav Stefan Gunnarsson » 13-05-20 09:01

Martin Bergström skrev:Stefan,
Imponerande- jag är bara nybörjare än, men jag tycker att de tre lopp jag nu kört har varit fantastiskt roliga!
Det blir mer!


Hej Martin!

Jättekul att ha med dig som ny här. Innan PBP körde jag och de allra flesta i HCK en 100 milare innan PBP. Det är att rekomendera att göra det. Det är alltid något nytt som kommer upp vid dessa långa lopp som man inte råkat ut för tidigare. Själv fick jag rejäla blåsor på händerna under min första 100 milare pga att jag inte skiftade handställning tillräcligt ofta. Andra vet jag råkade ut för rejäla skavsår i baken som måste hanteras med Assos salva.

Hoppas du och alla andra nya tar er möjlighet att köra en 100 milera innan ni ger er på PBP. Det blir en mycket skönare upplevelse då.

:D Stefan
Med vänlig hälsning, Stefan Gunnarsson 0721508427 :D

Dela med dig på Facebook eller Twitter:


Martin Bergström
HCK-medlem
Inlägg: 126
Registrerades: 13-03-18 20:24

Re: 100 milare från Nässjö med Jan-Erik Jensen

Inläggav Martin Bergström » 13-05-20 21:28

Stefan,
Trevligt att vara med i gemenskapen!
Jag tar en distans i taget, men det var bra med en 300 km till i kroppen. När vi körde var det blött o kallt, i lördags var det blåsigt och varmt. Nyttiga erfarenheter båda två.
Nästa blir 400 km, jag hoppas att vi blir några som kör 8/6, det blir både trevligare och lättare.
Martin

Dela med dig på Facebook eller Twitter:Återgå till "Övriga Audax/Randonneurlopp"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst